Boka behandling för ryggskott

BOKA

Ryggskott

Ryggskott eller ländryggsbesvär kallas det när du plötsligt eller gradvis får smärta i ryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när du försöker vrida dig eller böja dig framåt. Ryggskott kan ibland bero på diskbråck, kotförskjutning eller hoptryckta eller slitna diskar, men oftast är orsaken en överbelastning av nedre delen även kallad ländrygg eller korsryggen. Ryggbesvär är ungefär lika vanligt i alla åldrar.

Följande faktorer bidrar ofta till ryggskott.

1) Stress. Ökad anspänning skapar en spänd rygg. (Ont i ryggen)

2) Minskad motion vilket medför att kroppen blir stelare och stelare.

3) För mycket sittande. Detta skapar ännu större stelhet i kroppen.

Vilka symptom har ryggskott?

Du får oftast ryggskott i nedre delen av ryggen, ländryggen. Ryggskott kännetecknas som akuta huggsmärtor där värken kan komma plötsligt med smärtor från muskler, kotornas leder, diskar och ledband. Ibland strålar värken ned över skinkor och höfter samt ben. Ryggen låser sig. I början får du mer ont av alla rörelser. Det är vanligt att ryggen i samband med ryggskottet blir sned eller böjd. Vissa ryggskott kan vara så kraftiga att det till och med gör ont att nysa eller ta djupa andetag.

Hur behandlar man ryggskott?

Innan behandlingen gör jag en neurologisk undersökning där tester utförs för att kunna ställa rätt diagnos och utesluta exempelvis diskbråck.De leder i ryggen som inte har fullgod rörlighet behandlas med manipulationsbehandling eller mobilisering. Det innebär att man för leden till ett ytterläge där ett lätt tryck utförs för att skapa en ökad ledrörlighet. Rörlighetsökningen medför att det blir lättare att röra sig. Sedan efterbehandlas detta vid behov med specifik stretching och annan lämplig muskelterapi.

Boka behandling för ryggskott

BOKA

Se fler symptom

Stelhet

Läs mer